Nota: de cele mai multe ori omul este o persoana cu foarte multe carente in ceea ce priveste impartialitatea. Acest fapt se datorteaza modului lui subiectiv de a interpreta si de a vedea lucrurile. Astfel ca, atunci cand interesele lui o cer se plaseaza de o parte sau de alta in ceea ce priveste un act de justitie – de fiecare data apeland la dreptate sau drepturile omului/ criminalului. Dar atunci cand este vorba de divinitate devine foarte rigid si incriminator (eternul protestatar care atunci cand ajunge la putere devine un despot).
Zilele acestea m-am ocupat mai indeaproape de pericopa din Num. 11-12. In aceste capitole ne sunt reprezentate mai multe grupuri care se razvratesc impotriva autoritatilor. Insa, fiecare dintre ele are parte de un tratament diferentiat din partea justitiei divine. Primul grup este poporul care se ridica impotriva guvernarii lui Dumnezeu. Pendeapsa pentru acest act este focul, in primul caz, si o urgie, in cel de al doilea caz. Cei doi prezbiteri din grupul celor 70 (daca faceau parte?!) prin refuzul lor de a fi prezenti la cortul lui Moise ar fi trebui sa beneficieze de o pedeapsa pe masura (vezi reactia lui Iosua, care prin cuvintele exprimate cerea pedeapsa cu moartea), insa ce primesc in schimb – Duhul! Daca la aceste doua cazuri mai adaugam si ultimul caz de razvratire, cel al familiei lui Mosie, aici putem vedea ca din doi doar unul este pedepsit cu lepra, pe cand celalalt scapa nevatamat, ca si cum el ar fi fost mai putin vinovat decat Miriam (Maria), sora lui Aaron si Moise.
Privind la aceasta pericopa (cu ochii umani) suntem indreptatiti sa spunem „har, har, dar ce facem cu impartialitatea?” De ce nu au avut parte toti de acelasi tratament? De ce unii au trebuit sa moara sau sa fie plini de lepra, desi nu aveau prea multe responsabilitati si/sau nici nu erau prea-cunoscatori ai lui Dumnezeu, iar altii cu responsabilitati mai mari si lideri ai poporului au beneficiat de un tratamen plin de mizericordia divina primind Duhul sau scapand de pedeapsa?
Pentru motivul simplu ca se incearca adaptarea unor evenimente aleatorii la nevoile narative ale unei fictiuni (in cazul asta, povestile cu mosu’ din cer care face, drege si conteaza). Rezultatele vor fi cu necesitate neuniforme.