Cand gramatica nu este totul in teologie (3)

Standard

Inainte de toate as vrea sa ne uitam putin asupra unor elemente care incepand din acest moment vor juca un rol important in economia cartii Exod. Un prim element important este Muntele Horeb (Sinai), cunoscut si ca Muntele lui Dumnezeu. La acest munte vor avea loc cele mai importante evenimente din perioada mozaica. Aici Divinitatea se va decoperi lui Moise si lui Israel, si tot aici Dumnezeirea va da tablele Legii. Un element interesant cu privire la acest munte sacru din moziaism este ca nu se afla in tara pormisa, ci la intrarea in ea (la o distanta de 11 zile de mers pe jos).

Un alt element la fel de important este „ingerul Domnului”. Acest personaj se va regasi foarte des in cartea Exod. De altfel, el va juca un rol foarte important in ceea ce privese calatoria lui Israel din Egipt pana in Canaan. Identificarea acestuia este una dintre temele care si azi creaza dezbinare. Unii vor merge pe linia ca este „divin” (Cristos in perioada pre-inomenire), iar altii vor spune ca este „un inger”, „un mesager divin” nimic mai mult, care prin lucrarea ce o face il prefigureaza, arata spre, la fel ca si Melhisedek, de exemplu, Mantuitorul Isus Cristos.

Tot la acest capitol am putea introduce cuvintele: Elohim, Elohi, YHWH care abunda in acest paragraf.

Anunțuri

3 gânduri despre “Cand gramatica nu este totul in teologie (3)

 1. Oare de ce nu se introduce direct termenul Isus Hristos la Exod 3:2 ! Poate ar dispărea dezbinarea 🙂 Vezi şi Geneza 3:15 🙂 Oare o fi glumă ? Oare o fi ceva serios ?
  Pentru mine variantele acestea sunt destul de bizare. Eu cred că dacă cineva ar începe metodic să studieze Biblia (fără influenţa nici unei doctrine) începând de la Geneza 1:1 şi nu cu Matei 1:1, căci dacă autorul ei Dumnezeu găsea de cuviinţă ar fi pus Matei 1:1 la începutul Bibliei, va găsi cu siguranţă răspunsuri corecte la cap. 3 din Exod. Şi le-ar fi găsit cu siguranţă doar după ce ar fi parcurs toată Scriptura deoarece „numai toată Scriptura” ar fi de folos ca să îndrepte, să mustre, să dea înţelepciune în dreptate, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul pregătit pentru orice lucrare bună. Dar, repet. Din cauza explicată de Dumnezeu în Geneza 3:15 nu se poate realiza acest lucru.

  • In primul rand, nu toata lumea crede ca „ingerul Domnului” este Isus Cristos in persoana. In al doilea rand, parintii bisericesti rasaritenii influentati, oarecum de invatatura arianista, au vazut aici o crisphofanie in VT.
   Problema cea mai mare a lor e ca nu au definit foarte clar ce inteleg prin teophanie si cristophanie, problema care apare si azi in dogmatica. Daca au inteles aparitia in sens real a persoanelor Divinie sau au vazut ca o reprezentare a presoanelor Divine?
   Azi nu doresc sa incep sa vorbesc despre cine este acest personaj, m-as abate foarte mult de la subiect.

 2. Aş dori să-ţi spun câte ceva despre „părinţii bisericeşti”. Spune-mi te rog, care ar fi topicul cel mai potrivit ca să deschid acest subiect ? Şi te mai rog să-mi spui unde pot găsi vre-o publicaţie de-a lui Arie. Mă refer la o publicaţie a lui însuşi şi nu la ceea ce ne spun alţii că ar fi crezut el. Că eu nu ştiu nimic despre ce a susţinut el personal direct din vre-o carte de-a lui.

  Oricum, problema cea mai acută este că tocmai „dogmatica” este cea care împiedică aflarea ADEVĂRULUI, după cum spunea Isus Hristos: „Dar vai de voi, cărturari şi farisei făţarnici, pentru că voi (prin dogmele inventate de voi n.n.) închideţi oamenilor împărăţia cerurilor; nici voi nu intraţi în ea şi nici pe cei care vor să intre, nu-i lăsaţi să intre,” – Matei 23:13 – Cornilescu şi „Luaţi seama deci la felul cum ascultaţi; căci celui care are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ceea ce i se pare că are – Luca 8:18 – Cornilescu”.

  Vezi şi subiectul http://tinutinu.wordpress.com/2011/10/26/de-ce-este-important-in-filosofie-stabilirea-unui-raport-intre-cercetator-si-obiectul-cercetat/ referitor la imposibilitatea teologiei de a descoperi ADEVĂRUL şi şansa mai mare care ar avea-o filosofia în a descoperi ADEVĂRUL ! Însă această şansă a a ratat-o şi ea.

  Singurii, indiferent care vor fi aceia, care vor cunoaşte ADEVĂRUL sunt aceia care vor „lupta pentru credinţa dată sfinţilor odată pentru totdeauna” – Iuda 3, şi care conform unui precedent descris la Faptele Apostolilor cap. 28:22 vor fi numiţi partidă sau sectă, şi pretutindeni vor fi vorbiţi (pe nedrept) de rău ! Conform cu Geneza 3:15 şi Evrei 11:4 – 40 şi 12:1 – 3, ei vor fi urâţi din Eden şi până la sfârşit 😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s