Mediul evanghelic si teologia evanghelica (4)

Standard

Anul acesta pe langa urechiile mele au trecut multe stiri si zvonuri, dar nu la multe le-am dat importanta. Insa vesti ca „stiai ca X si Y au divortat” m-au pus pe ganduri. Recent am primit aceeasi stire despre doua persoane pe care le cunosteam din perioada studentiei. Amandoua acuma sunt persoane „libere” (divortate).

Aceasta veste a inceput sa ma framante in ultimul timp, cautand sa-mi raspund la intrebari ca: „de ce s-a ajuns ca divortul in mediul evanghelic sa fie o solutie pentru familii?”, „cum se face ca numarul celor care au terminat teologie – pastorala sau sectii duble – creste de la an la an ingrosand randul persoanelor divortiate?”, „ce le face pe femelile credincioase sa-si doreasca divortul (indiferent de numarul de ani petrecuti langa persoana iubita)?”

Sunt intrebari la care nu gasesc un raspuns plauzibil. Un raspuns care cu adevarat sa ma multumeasca. Unii spun ca „dracul si-a bagat coada”. As fi deacord cu un astfel de raspuns, doar daca cineva imi spune cine anume este „dracul” in ecuatia noastra? E o fiinta extra-terestra sau o fiinta umana?  Daca e o fiinta spirituala atunci vom spune ca o forta mai mare ca noi a facut din noi doua jumatati dupa ce eram un intreg. Dar daca „dracul” este o fiinta umana, atunci ce vom mai raspunde. De multe ori, cand aud despre divort sau tendinte de divort in lumea evanghelica ma intreb: „dar oare voi n-ati citit in Evanghelie unde Mantuitorul spune: ‘nimeni sa nu desparta ceea ce Dumnezeu a unit’?” Prin acest nimeni se are in vedere atat persoanele din interiorul familiei (sotul, sotia, copiii, parintii), cat si din exteriorul ei (prieteni, cunoscuti, familia largita). Oare persoana care da sfaturi cu privire la divort nu se gandeste niciodata ca ceea ce face el este impotriva voii Divinie? El nu realizeaza ca vine cu o noua Evanghelie? Ca indirect el sutine ca Mirele, cand ii vine bine divorteaza de Mireasa Lui (Biserica) si-si cauta alta Mireasa (o noua Biserica)?

Daca divortul este solutia in familia evanghelicilor, atunci ce rost mai are sa ne casatorim? Doar ca sa divortam? Atunci mai bine traim ca si animalele. Ne vedem la imprechiere, dupa care fiecare cu ale lui. Daca divortul incepe sa primeasca acceptul Bisericii, atunci de ce mai sustinem ca unirea dintre cei doi este o icoana a unirii si insepararii dintre Cristos si Biserica? Prin divort noi afirmam doua lucruri: a) fie familia nu mai este o icoana a unitatii dintre Cristos si Biserica si b) fie ca Dumnezeul nostru este un Dumnezeu al divortului, ca El Insusi a divortat de o Biserica, luandu-si alta Biserica.

Un gând despre “Mediul evanghelic si teologia evanghelica (4)

 1. acum cîțiva ani am dat de un caz: erau căsătoriți, el a început să bea și să o bată. ea îndura cu stoicism. după un timp, cînd au văzut că nu merge nici o cale de soluționare a situației, părinții au mers și și-au luat fiica acasă. el nu mai venea la bes, a fost exclus, unul dintre păstori a mai avut o tentativă de reluare a cazului de la zero, fostul soț a venit un pic la biserică, dar n-a mers. Și așa au stat mulți ani. apoi ea a intentat divorțul.
  e clar că în acest caz divorțul s-a efectuat cu mult timp înainte de acțiunea în instanță, nu? Sau cum obișnuiesc baptiștii să zică în ceea ce privește credința, cel ce a sfîrșit-o în păcat n-a fost niciodată dintr-ai noștri, cam ca și iuda.
  în urmă cu 10 zile fostul soț a murit brusc. ea era deja recăsătorită cu altcineva și amîndoi sunt fericiți.
  ce faci cu un caz ca ăsta? cum te-ai simți ca pastor cu un soț abuziv, exclus și cu o femeie, soră, victimă spunîndu-i să rabde că rabdă pt cristos și să se roage pt sufletul celui care nu mai este (dacă a fost vreodată) soțul ei, c un monstru cu chip de om?
  alt caz: ești pastor și descoperi că soția te-a înșelat siustematic de cîțiva ani cu cineva de la tine din biserică? ce faci? cum faci? și de ce? (mai ți minte seminarele la istoria bisericii? 🙂
  și astea mie mi se par cazuri simple…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s