„O zi” sau „prima zi”? Aceasta este problema (3)

Standard

E posibil ca unii dintre noi, cu mai multe scoli, sa sustinta ca „ehad” ar fi numeral de identificare. Aceasta este o varianta demna de luat in calcul. Daca ar fi asa atunci inevitabil ar trebui sa intelegem ca autorul a dorit sa identifice ziua in care Divinitatea a facut lumia ca fiind prima zi. In acest caz nu am mai putea sa ne jucam dupa degete, ca ar fi asa sau ar fi asa.

O astfel de interpretare s-ar putea aplica si in Gen. 2, unde scriitorul a intentionat sa identifice raul Pison, ca fiind primul rau, tinand cont ca Eufrat este mentionat ca fiind al patrule. Neajunsul in ceea ce privesc raurile este dat de substativul propriu „Cus”, indiferent unde il localizam – in Africa, ca fiind Etiopia, sau in Asia, daca ne luam dupa unele interpretari ale textului din Num 12, cum ca Sefora (daca nu cumva aici se  vorbeste despre a doua sotie al lui Moise) ar fi din Cus-ul Mesopotaniei, care nu ne da posibilitatea sau libertatea de a vedea in Eufrat al patrulea rau de la est spre vest sau de la vest spre est, din cauza raului Tigru (Hidechel), care este mentionat in text.

O alta posibila interpretare, pe linie gramaticala, s-ar putea datora faptul ca „ehad” este un adjectiv sau un numeral adjectival sau cu valoare de adjectiv. Ce inseamna asta? Nimic mai mult decat ca „ehad” ar avea scop sa determine sau sa arate o calitate, o insusire a sustativului pe care il determina, in acest caz „zi”. As mai face o remarca, nici in Gen 1 si nici in Gen 2 substativul nu este articulat asa cum este in limba romana spre exemplu. Cu alte cuvinte, o posibila traducere ar suna de genul „zi unu sau o zi (pentru cine stie putina gramatica romaneasca), zi doi, zi trei, zi patru, zi cinci, zi sase ori rau unul/ un rau, rau doi, rau trei, rau patru.

Despre implicatile adjectivului „ehad” alta data, ca deja e tarziu.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s