„O zi” sau „prima zi”? Aceasta este problema (2)

Standard

De cele mai multe ori cand citim Gen. 1 vedem in modul in care autorul a asezat zilele creatiei ca si o ordine cronologica. Cu alte cuvinte, vedem in numeralul folosit numeralul ordinal. Dar daca nu ar trebui sa vedem o ordine, ci o insiruire?

O intrebare naturala ar fi de ce autorul in loc sa foloseasca numerarul ordinal (ri’shon), pe care il mai regasim de cateva ori in cartea Genezei, precum si in Pentateuh, foloseste numerarul cardinal (ehad)? Faptul ca autorul prefera cardinalul in locul ordinarului, i-a condus pe teologi la diferite interpretari. De exemplu, Vasile cel Mare vede in „ehad” ca desemand o zi speciala, o zi aparte. Sailhamer, pe de alta parte, vede in acest numeral unul dintre ceilalti, la fel cum se intampla si in Gen 2, cand sunt prezentate raurile. Doar nu o sa spunem ca raul Pison era mai important decat Eufrat sau decat Tigru, motiv pentru care a fost mentionat primul?

Si la ce ne foloseste sa stim daca este cardinal sau ordinal? In functie de cum vedem acest numeral ne vom incadra intr-o linie interpretativa: cronologie istorica (ordinal) sau cronologie tematica/ teologica (cardinal). Doar aici este diferenta.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s