Papalitatea si noua sa imagine

Standard

Zilele acestea am urmarit cu interes modul in care jurnalistii spanioli, si numai, incercau sa „parieze” pe un candidat sau altul pentru scaunul pontifical. Desi, „vaticanistii” anuntasera criterile dupa care se va alege noul papa (carismatic, dogmatic, sociabil) majoritatea jurnalistilor au uitat un detaliu atunci cand se gandeau la un posibil candidat: Biserica Catolica avea nevoie de o noua imagine, imagine care sa vina de sus in jos si nu de jos in sus.

Cu siguranta ca unul dintre motivele pentru care cardinalul argentinean a castigat a fost din perspectiva plusului de imagine pe care il va aduce Bisericii Catolice. Prin stilul lui simplu manifestat atat inainte cat si dupa alegere a creat socul dorit. Aceasta miscare radicala, de la bogatie spre saracie, prin alegerea noului papa a facut ca pentru moment problemele grave cu care se confrunta Biserica Catolica sa fie uitate de catre oameni in general.

In ceea ce priveste presa de scandal noul papa a insemnat o gura de oxigen :D. El, ca persoana, deja a fost trecut prin multe filtre incercandu-se parca descreditarea lui inca inainte de a-si incepe slujirea.

Chiar daca inca nu si-a inceput misiunea propriu zis pontificatul lui se anunta a fi axat pe trei planuri distincte: social (saracii), evanghelizare (Daca Biserica nu-l proclama/ propovaduieste pe Isus este un ONG) si societate (va pune un mare accent pe familie, in special cea consituita dintr-un barbat si o femeie).

Sunt chiar curios sa vad cat va reusi sa faca pe fiecare plan.

Anunțuri

5 gânduri despre “Papalitatea si noua sa imagine

  1. Pingback: Claudiu Dobra: Papalitatea și noua sa imagine | Romania Evanghelica

    • E o stire care n-ar fi trebuit sa iasa din Capela Sixtina. Faptul ca stim acest detaliu si inca unul in plus, ca a cerut acum 8 ani sa nu fie votat, ne demonstreaza cat de mult au inceput sa isi incalce juramintele cei care participa la alegerea noului papa. Cu alte cuvinte, pe langa comportamente sexuale inadecvate observam ca sunt si inconsecventi in ceea ce privesc propriile lor juraminte. In acest caz, la ce ne putem astepta bun de la astfel de oameni?

  2. Dupa cum decurg lucrurile, ma refer la stransa legatura dintre cardinali si presa (fiecare cardinal cu presa lui), dorinta lor de a fi cat mai vizibil prin orice metoda (asa se explica renuntarea sau violarea protocolului de prezentare a ultimilor 2 papi), este posibil ori ce. Pontificatul lui Benedict al XVI-lea s-a evidentiat prin 2 abordari importante in ceea ce privesc anti-conceptionalele. In afara de metoda clasica (abstinenta) s-a dat liber la prezervative si la pilula de a doua zi. Pentru fiecare dintre cele 2 s-a adus argumente. Pentru ultima argumentul fundamental a fost „definirea fiinte umane” sau „cand anume putem numi un individ o fiinta umana?” Ultimul papa nici nu si-a inceput pontificatul si deja s-a lansa ideea ca „pedofilia” ar trebui judecata sau tratata ca si o boala, la fel cum este considerata si homosexualitatea de catre biserica. In concluzie, ne putem astepta la orice gandindu-ne la viteza cu care Biserica Catolica doreste sa ajunga din urma stiinta, lumea contemporana, precum si Biserica Anglicana (care este vazuta de credinciosul catolic ca fiind o biserica progresista – adica ca este in pas cu lumea si cu stiinta).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s