“Adam” in economia textului din Gen 2 (4)

Standard

In textul din vv.8-17, cuvantul „adam” desi apare de 3x, totusi omul nu este subiectul principal al paragrafului. Aici joaca un rol secunar, deoarece Gradina este tema care il preocupa pe scriitor. Tot un rol secundar joaca si Edenul. Este foarte important sa face distinctie intre Gradina si Eden. Gradina este in Eden („a sadit o gradin in Eden – v.8), insa Edenul nu este in Gradina. In Eden ai patru rauri (fluvii), pe cand despre Gradina nu se mentioneaza ca ar fi traversata de vreun rau (fluviu).

Cum tema noastra nu este nici Gradina, nici Edenul vom sari peste rolul si implicatiile acestui paragaf. As vrea sa observam cateva detalii cu privire la „adam”. In v.8 se mentioneaza ca omul „adam” este asezat in Gradina. Intrebare este: numai barbatul a fost asezat in gradina sau barbatul si femeia? Daca am considera ca cap. 2 are o valoare cronologica atunci am spune ca doar barbatul este asezat in gradina. Daca vedem cap. 2 prezinta episoade diferite, cu accente diferite, fara un rol istorico-cronologic, ci mai degraba unul tematic, atunci prin cuvantul „adam” putem intelege ca cei doi ar fi fost asezati in gradina. Mai mult, ca amandoi au primit porunciile din v.15 si 16 (sa se ingrijeasca de gradina si sa nu manance din pomul cunoasterii).

In situatia in care am spune ca doar barbatul a fost asezat in gradina (ca un primat al barbatului), el primind si poruncile, atunci responsabilitatile lui cresc (gradina, femeie). Pe de alta parte, textul ar veni in contradictie cu 1:26-27 unde se mentioneaza ca Dumnezeu a facut pe om: parte barbateasca si parte femeiasca. Daca spune ca termenul „adam” ii include pe amandoi, atunci responsabilitatea ingrijirii gradinii si a ascultarii ii are in vedere pe amandoi in mod egal si ne-discriminatoriu.

Anunțuri

Un gând despre ““Adam” in economia textului din Gen 2 (4)

  1. Pingback: “Adam” in economia textului din Gen 2 | Catastiful dogmatic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s