Eva, chiar acesta este numele tau? (1)

Standard

Nu puteam sta cu mainile in san si sa nu caut sa vad care text a lansat cuvantul „Eva”. Si dupa lungi si lungi cautari am gasit. Cuvantul apare in LXX de 3x: Gen. 4:1, 25 si Tob. 8:6. Intre varianta din LXX si cea din NT exista cateva diferente de scriere (varianta septuagintica contine o litera in plus – n si ii lipsesc accentele). Dar sa facem unele paralele intre MT, LXX si Vulgata pe cele 2 texte, pentru ca naratiunea Tobit a fost scrisa in greaca.

Privind Gen 4:1 in cele trei variante clasice vom observa unele diferente: Hawwa (MT), Evan (LXX) si Havam (Vulg.) Dupa cum se observa autorul Genezei continua sa fie consecvent cu termenul pe care il foloseste in Gen 3:20, traducatorii LXX schimba cuvantul din „zoe” in „evan”, pe cand traducatorul in varianta latina ramane fidel variantei ebraice.

In ceea ce priveste cel de-al doilea text, Gen 4:25, aici surprizele sunt mai mari. Textul masoretic si textul latin nu mentioneaza numele femeii lui Adam. Aici suntem anuntati ca Adam a cunoscut-o pe femeia (isha) lui…, dar fara a ne spune cine anume este aceasta persoana. Daca punem in paralel Gen 3:20 si 4:25 putem avea cateva supozitii: a) ne mentionarea numelui femei in cap 4, ne poate face sa credem ca versetul din cap. 3 este o interpolare tarzie, apartinand unei traditii diferite de cea prezentata in acest capitol. Un argument in favoarea acestei supozitii ar fi chiar stilul in care este scris: a numit-o Hawwa, pentru ca a fost mama tuturor celor vii. Aceasta fraza ne lasa sa intelegem ca Adam nu a numit-o din prima, ci dupa ce a realizat ca ea este nascatoare de copii. Un alt argument ar fi cuvantul folosit de LXX – zoe (viata), in loc de Evan, cum o va face in cap. 4. b) LXX pune un rol mai mare pe persoana Evei decat o face MT. Cu alte cuvinte, prin mentionarea protagonistilor textul septuagintic cauta sa arate in mod clar cine este femeia lui Adam. E posibil ca mentionarea numelui sa vina ca contra argument unei legende evreiesti, care spunea ca Eva este ce-a de a doua femeie a lui Adam. Prima, care a fost facuta ca el din pamant, l-a parasit fugind cu satana (vrajamsul).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s