Steaua era in rasarit sau a rasarit (2)

Standard

Scriam anterior ca in Mat. 2 avem un substantiv care se repeta de 3 ori si ca in functie de cum traducem in fiecare caz asa se modifica sau nu textul in varianta pe care noi il cunoastem.

Daca in v.1 nu avem nici o problema, deoarece cu toti suntem de acord ca aici, ca o introducere, autorul ne spune ca magi care au venit la Ierusalim sunt din Rasarit/Orient in raport cu Iudeea (spaniolii au scris ca papa Benedict al XVI-lea ar afirma in ultima carte ca magii vin din Andalucia, adica din Occident in raport cu Iudeea. Nu pot spune nimic despre ceea ce scriu jurnalistii spanioli pentru ca inca n-am reusit sa pun mana pe carte ca sa vad exact ce scrie autorul.) In v.2 si v.9, lucrurile se complica. Avem doua (trei) variante de traducere, fiecare cu implicatiile ei.

a) la rasarit. Aceasta varianta ne arata directia in care a fost vazuta steaua. Daca magi au vazut-o la/ spre rasarit si ei veneau din rasarit atunci avem o problema in ceea ce priveste calauzirea lor de catre o stea spre Iudeea. Sau poate ca magii chiar au venit din Andalucia si atunci era normal ca steaua sa o vada la rasarit si sa o urmeze. O alta posibila interpretare ar fi ca magii vad steaua la rasarit, dar nu sunt calauziti de catre ea in Iudeea, ci ii va calauzi doar de la Ierusalim spre Betleem. Un argument contra acestei interpretari ar fi v.9 unde spune ca s-au bucurat revazand steaua pe care au vazut-o, identificat-o in rasarit.

Reclame

3 gânduri despre “Steaua era in rasarit sau a rasarit (2)

    • Sau anumite lucruri sunt pe puterea noastra dar din lipsa de atentie, din dorinta de a ramane intr-o traditie sau de a nu fi un Gica Contra preferam sa stam in banca noastra tacand malc. In timp ce studiam acest pasaj am gasit un comentariu de la 1857 care, ojo porfavor, avea o parere distincta fata de majoritatea traducerile care sunt in circulatie. Nu uita ca in timp ce acest señor facea comentariu accesul la infromatie era destul de limitat (nu erau atat de multe dictionare de greaca si aramaica sau comentarii pe care sa le consulti cum avem noi azi).

  1. Pingback: Steaua era in rasarit sau a rasarit | Catastiful dogmatic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s