Am trait-o si pe aceasta

Standard

Din doua surse diferite (una pe email si una pe messenger) mi-a parvenit o scrisoare deschisa. De obicei, nu citesc prea mult despre istoria lui Iosif Ton, insa de aceasta data nu m-am mai putut opri din lecturat. La o prima citire ai impresia ca vei avea din nou de a face cu o scrisoare incriminatoare, dar realitatea este cu totul alta – este strigatul unui om trist.  Nu evenimentele descrise sau viata duplicitara prezentate de autor mi-a atras atentia in mod deosebit, cat tonul scrisorii. Rar ne este dat sa avem parte de un asemenea ton in blogosfera. Un ton care fie te ucide fie iti da viata. Tu esti cel care alegi ce vrei sa ti se intample. Ca unul obisnuit cu tonuri de durere, de tristete si de regrete – imi place foarte mult Cartea Plangerilor unde aceste tonuri sunt predominante – nu am putut sta nepasator in fata acestui glas trist.

Limbajul dur care se regaseste pe parcursul intregi scrieri are doua surse: iubirea si tristetea fata de o persoana. Daca autorul nu ar tine atat de mult la Iosif Ton, in ciuda tuturor evenimentelor petrecute intre ei, atunci nu ar mai fi compus aceasta epistola. De ce este publica? Imi lasa impresia ca este ultima modalitate sau incercare pe care o mai face in raport cu o persoana pe care continua sa o iubeasca. Nu i-a provocat o durere si o tristete atat de mare tradarea de care a avut parte, cat refuzul. Refuzul persoanei pe care a stimat-o si a iubit-o. Daca aceea persoana i-ar fi fost indiferenta nu ar fi avut nevoie de scuzele ei sau de o strangere de mana intru impacare. Dar cum realitatea este alta, acuma la final de de drum, doreste sa aiba parte de o umbra de fericire si multumire – impacarea cu cel care l-a tradat si care l-a deziluzionat. O impacare cu o dubla semnficicatie: 1) una personala si 2) una frateasca. El vede in aceasta impacare intoarcerea lui Iosif Ton de la intuneric spre lumina, din minciuna in adevar.

Aceasta scrisoare, in opinia mea, este singura care s-a ridicat la nivelul lui Ton. Cu greu va putea dansul sa raspunda la o astfel de epistola, care nu-l excomunica, nu-l raspopeste, nu-l improasca cu noroi, desi afirma unele lucruri mai putin placute din viata domniei sale, ci dimpotriva il invita la iertare, la bunatate, la impacare, la recunoastere, la pocainta, la eliberare, la iubire.

Finalul epistolei, unde autorul lasa un P.S., exprima cel mai clar dorinta lui. Invitatia pe care o face tuturor celor care au „beneficiat” de pe urma tradari toniste arata cat de mare este dorinta lui ca Iosif Ton sa se impace cu toti cei pe care i-a dezamagit prin comportamentul lui duplicitar si pe care i-a tradat in idealuri.

Nu-l cunosc nici personal si nici din auzite pe Nicolae Radoi, insa aceasta scrisoare deschisa imi spune multe despre cine este el in esenta, despre viata lui intru Cristos Domnul, despre ce inseamna a confrunta pe cineva cu pacatul lui in dragoste, in nadejde cu credinta.

Reclame

5 gânduri despre “Am trait-o si pe aceasta

  1. Pingback: De ce nu am publicat scrisoarea fratelui Nicolae Rădoi « Frică şi cutremur

  2. Pingback: Evanghelici în Top 100 WP (01.02.2011) « România Evanghelică

  3. Nicolae Radoi a fost un om foarte bogat in orasul CARANSEBES . In timpul cominismul;ui avea 500 de oi era sofer de cursa lunga avea CASA doua masini un aro si o volga tip nou pe care a cumparato de la un securist din BUCURESTI si avea numar mic in fata. A fost nun om bogat pe timpul acela.FR nicolae radoi a inteles ce inseamna ;’bine’ cu a devarat asa cum explica AP PAVEL. Imprejurarile din viata unui credincios sant determinate de DUMNEZEEU!! IntimPlarea nu exista. Ne place sa credem ca’ bine”inseamna confort fizicca daca avem bani multi in buzunar daca, locuim intro casa moderna . C onfundam succesul cu binefacerea….Care este deci natura binelui din ROMANI 8; 29 caci pe aceia , pe careia cunoscut mai dinainte, ia si hotarit mai dinainte sa fie asemenea chipului FIULUI SAU. BIne inseamna in conceptia AP PAVEL tot ce face sa ne asemanam cu DOMNUL ISUS.Acest lucru la inteles NICOLAE RADOI dupa ce a avut o boala grea FEBRA TIFOIDA . Doctorii iau spus ca nu au ce sa*-i mai faca .Dar Domnul a avut mila de el si la vindecat .Si atun ci cu masina cea noua a introdus multe bibli in ROMANIA. A invitat pastori sa predice la Cransebes care nu aveau carnet. . vezi cazul LIVIU OLAH.Fratele NICOLAE RADOI a plecat cu doua mani goale din ROMANIA dupa multa munca. Si TOTUSI; ; Toate lucruri;le lucreaza impreuna spre bine dupa un plan dinainte conceput de DUMNEZEU.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s