Care este distanta de la teologie la anti-crestinism?!

Standard

Luna aceasta unul dintre prietenii mei din facultate mi-a atras atentia asupra unui blog. Nu sunt un consumator de bloguri. Afara de anumite site-uri pe care le urmaresc regulat, nu prea ma obosesc sa-mi pierd timpul meu liber, si asa destul de limitat. Dar ce are acest blog de m-a facut sa-l traversez de la cap la coada intr-o singura noapte? In opinia mea nu e nu stiu ce de capul lui, afara de anumite asa zise teme de scandal ieftin. Teme, care pe mine nu ma prea atrag si nici nu ma amuza. Mai degraba, ma lasa indiferent. Nu blogul este cel care mi-a atras atentia, ci autorul lui. Personajul, nu pot folosi cuvantul „persoana” ca ma si gandesc la conceptul dr. Ioannis Zizioulas, din spatele blogului este un fost coleg de… facultate, camera, apartament de la finele anilor ’90.

Doua elemente mi-au atras atentia pe blogul: a) lupta lui impotriva religiei, si in special impotriva crestinismului si b) declaratia lui interesanta „pe vremea cand eram crestin”. Nu pot sa-l declar ateu, deoarece nu stiu sigur cum se raporteaza la o divinitate anume, insa pot sa-l declar anti-crestin, pe baza articolelor publicate.

Ca fost student de teologie ma asteptam sa fie mai inteligent putin, atunci cand ataca Sfintele Scripturi. Adica, sa faca refereri la adevaratele texte controversate si nu la anumite chestii puerile. Dar ce sa-i faci, asa este cand te limitezi doar la cautari google in materie de controverse biblice si nu te asezi la masa de studiu cu creionul in mana si sa le cauti pe surse primare, daca tot esti mare smecher :D. In unele articole, se leaga de diferentele de ani, cu privire la un anumit eveniment, care apar in doua carti biblice diferite. In alte articole, incearca sa forteze textul, obligandu-ne indirect, sa ii acceptam interpretarea, care este eronata si rau intentionata.

Daca as folosi, aceleasi metode ca si el cu privire la asa numitele stiinte exacte, la care face referire in articole, presupun, ca nu ar mai trebui sa-mi las copilul sa mai mearga la scoala. De exemplu, pana mai ieri eram invatati ca dupa evenimentul Big-Bang am avut de a face cu particule de praf si cenusa, din care s-a format materia. Ultimele cercetari in domeniu ne vorbesc acuma despre un lichid foarte fierbite. Acuma, cine are dreptate? A, da stiu cine are dreptate – evolutia! Ce sa mai vorbim despre datarea aparitei celei de a patra grupe de primate? Si lista poate continua cu inexactitatile acestei teori sau contradictiile dintre sustinatorii ei. Oricum, evolutionistii au aflat recent ca de la maimute salbatice tind sa devina maimute domestice. Eu le urez succes in atingerea obiectivului ne-propus.

Nu cred ca cineva l-a obligat sau il obliga sa fie crestin. Insa, modul in care isi publica articolele anti-crestine arata mai degraba ca este un frustrat, un ne-implinit religios. Daca, vrea sa fie onest cu el insusi si cu noi in asa numitul lui studiu ca Biblia si crestinismul sunt anti-sociale si ca societatea ar merge mai bine fara ele, atunci sa se lase de insulte si sa vina cu dovezi clare, nu cu afirmatii de doi lei, care oricand pot fi combatute, dar nu merita efortul. Prea mult consum de energie  pentru nimic. Eu unul nu vreau sa fiu apologet, ce sa mai vorbim despre avocatul lui Dumnezeu. Divinitatea mea nu are nevoie de un avocat atat de… neispravit, ca mine. Se descurca si singura.

Nota:

Totusi mai am de facut o remarca. In decursul, celor aproximativ 3000 de ani, s-ar fi putut face corecturile de rigoare in textele biblice, pentru a fi armonizate, insa copierea lor cu fidelitate in decursul atator secole, precum pastrarea acestor erori, chiar si in traduceri mie imi spune mult. „Maimuta moderna ne-domesticita total” de foarte multe ori ne acuza pe noi de absurditate in idei si in teorii, de parca ea ar fi mai diferita decat noi. De exemplu, ea isi alege cu grija numai ce doreste din materialele arheologice, adica numai acelea care pot sa-i sustina pe alocuri teoria, iar pe celelalte fie le ignora fie le considera simple scrieri sau mituri. Atunci, unde mai este obiectivitatea ei in studiu? In ce masura, mai putem vorbi despre o teorie corecta, atunci cand anumite dovezi arheologice, de ex. diferite manuscrise antice, sunt puse la colt, iar altele despre care nu cunoastem exact din ce perioada dateaza (se stie ca metoda C14 are neajunsurile ei) le folosim ca si elemente fundamentale in lansarea de teorii.

IN CONCLUZIE: atat stiinta pseudo-exacta, cat si religia in final se bazeaza pe filozofie si mitologie. Daca creationismul biblic este un mit, la fel si Big-Bang-ul este un mit. Cum eu nu pot demostra, ci doar crede, ca Dumnezeu a creat omul, la fel nici „maimuta in proces de domesticire” nu poate demonstra existenta Big-Bang-ului, ci porneste de la un postulat. Eu nu trebui sa demonstrez interventia Divinitatii in facerea omului, deoarece la mine totul se bazeaza pe „fe” (credinta), insa ea ar trebui sa-mi aduca dovezi clare deoarece se crede rationala si empirica. Dar pana atunci considera ca „maimuta ne-domesticita total” ar trebui sa-si vada de studiul ei intens cu privire la originea ei si nu de origine mea. Mai bine ne-ar lasa in pace pe mine si credinta mea, ca nu vad cum noi ii putem incurca socotelile in calea progresului (involutiei) ei.

Reclame

5 gânduri despre “Care este distanta de la teologie la anti-crestinism?!

  1. Semidoct. Blogul acela, evident.

    Am rasfoit si eu blogul respectiv si mi-a lasat aproximativ aceeasi impresie. Doar ca, avand in spate experienta unui lung sir de discutii cu unul care citea biblia hazlie publicata prin 1965 de Editura politica (parca) si care avea impresia ca a pus mana pe cel mai tare document stiintific, l-am inteles pe baiat.

    Nici nu stiu daca merita sa te angrenezi intr-un astfel de demers.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s