Aprecieri si regrete in tematica „Strajerii”

Standard

In ultima timp, am urmarit „discutia” internauta pe tema „dorinta dr.-lui Iosif Ton de a colabora cu Miscarea Strajerii„. Am cautat sa-i citesc si pe unii si pe ceilalti, pentru a le observa  argumentele.

Pentru a nu fi foarte negativist la final voi incepe cu regretele.

Regret faptul ca dr. Mariu Cruceru nu s-a lansat mai puternic in analiza video a pastorului Chris, limitandu-se doar la cateva aprecieri pe care unii le-ar fi putut considera „rautacioase”. De asemenea, regret faptul ca dansul, fara sa se explice, a afisat o eticheta pe fruntea dr. Iosifi Ton – profet mincinos.  Nu cred ca era atat de necesara aceasta afirmatie din partea lui sau atat de timpurie. Insa in acelasi timp, apreciez faptul ca nu s-a limitiat doar la un material pe aceasta poveste, ci a cautat sa aduca inaintea cititorului mai multe imagini video de la conferintele „Strajerilor”, pentru ca ei insisi sa poata sa-si formeze o parere, diferite opinii exprimate de diversi teologi – unii mai experimentati, altii mai putini -, ca a lasat pe cititor sa-si exprime in mod liber opinia despre acest eveniment. Si, pe langa aprecieri si regrete, am si o asteptare: pozitia lui pe tema manifestarilor Duhului Sfant (nu mai vreau sa folosesc prea mult cuvantul dar, pentru ca in opinia unor confrati acest lucru duce la elementul de posesie 😀 si astfel isi atribuie unele lucruri care nu le apartin).

Regret faptul ca dr. Iosif Ton a inceput cu explicatiile si argumentele experientiale si nu cu o analiza teologica efectiva. Pentru ca, de cele mai multe ori, argumentele si explicatiile ne-teologice pot fi atacate pe fond de subiectivitate. Insa apreciez totusi faptul ca intentia domniei sale este de a crea, de a forma o teologie Pneumatologica. Pana la ora aceasta, afara de lucrarea dr. John Tipei si al lui Wayne A. Grudem „Teologie Sistematica” (editata si in romaneste in 2004) nu am auzit/ vazut pe altcineva sa tratez o astfel de tematica atat de spinoasa, in mod academic si teologic. Pentru mine cel putin, ar fi foarte interesant sa vad in ce mod dr. Iosif Ton va articula o teologie a persoanei si lucrarii Duhului Sfant. Regret faptul ca domnia sa a incercat sa ne faca sa credem ca Duhul S-a manifesta in viata lui prin lucrarea profetica. Intrucat in ultima vreme a inceput sa ma preocupe foarte mult tema profetiei, una dintre concluziile la care am ajuns e ca oracolul nu are in vedere, in esenta, descoperirea sau prevederea viitorului, ci cu totul altceva. Daca as merge in linia descrisa de dansul atunci si eu as putea afirma acest lucru, venind cu exemple clare si cu martori, si cu siguranta ca Marius Cruceru ar putea face si el acest lucru. Dar eu fac distinctie intre profetia divina si premunitiea matematica. De exemplu, eram in ultimul an la Emanuel si urmam sa predic la capela studenteasca. In introducere afirm ca este ultima data cand mai predic in fata studentiilor. Afirmatia mea se baza pe faptul ca predicam pe rand, anul IV si anul III, ceea ce insemna ca randul meu nu mai venea pana  la incheierea anului universitar, deci in conlcuzie era ultima predica. E drept ca toata lumea a inteles ca vorbesc despre plecarea mea, desi eu nici nu ma gandeam la acest eveniment. Pana si pastorul campusului m-a mustrat pentru aceste vorbe. E drept ca, in cele din urma, voi pleca spre Bucuresti in urmatoarea luna, dar asta nu inseamna ca afirmatia mea de la predica a fost o profetie. Azi nu doresc sa intru in prea multe detalii pe aceasta tema. Astept ca dr. Iosif Ton sa inceapa sa articuleze primele articole teologice pe Pneumatologie.

Regret faptul ca dr. Paul Negru s-a limitat la un simplu comunicat si nu s-a lansat intr-o memorabila expunere eclesiastica a manifestarii Duhului Sfant in viata de credinta a enoriasului si a bisericii, mai ales ca el este editorul traducerii in limba romana a cartii lui Wayne A. Grudem, carte pe care la inceputul aniilor 2000 (nu stiu daca si azi ) era material de examen pentru cursul dansului de eclesiologie. Astept din partea domniei sale un articol pe tema „manifestarea Duhului in spatiul eclesial”.

Anunțuri

Un gând despre “Aprecieri si regrete in tematica „Strajerii”

  1. Este regretabila lipsa nostra de comunicare care duce la dezbinari.Asa ceva Pavel si cei din biserica primara nu au facut.Cand s-a ivit problema circumciziei adusa de iudaizatori, Pavel a rezolvat problema cum scrie in fapte. S-au adunat toti , s-au ascultat unul pe altul si dupa ce au stabilit care este adevarul au comunicat tuturor fratilor si Pavel a verificat daca ce s-a stabilit se respecta hotararea.Nu ar fi atatea denominatii daca am comunica constructiv.Certurile slabesc Biserica.Regretabil este ca lideri care au nume mari si scoli si pretentii nu pot depasi granita doctrinara sau traditia neo in care se misca.Evreii citesc in fiecare saptamana cate un capitol di Isaia, dar sar peste cap. 53 , sau il interpreteaza dupa ureche.La fel se pare ca nu toti pocaitii citesc 1 cor cap 14 cu mintea deschisa, ci sub imperiul prejudecatilor doctrinare.Dumnezeu este acelasi ieri azi si in veci .
    Fapte 2:39 Căci făgăduinţa aceasta este pentru voi, pentru copiii voştri şi pentru toţi cei ce sunt departe acum, în oricât de mare număr îi va chema Domnul Dumnezeul nostru.”
    Exista in adevar sarituri peste cal in practica carismatica , dar Dumnezeu nu este vinovat pentru asta si nici nu trebuie sa negam lucrarea Duhului Sfant din cauza anumitor greseli omenesti.Crestinismul nu a inceput cu biserica baptista si nu se termina cu ea.Este trist sa vedem atitudinea ostila, sa folosesc un eufemism,a fratilor fata de cei care au alta orientare , tot crestina….chiar nu conteaza ca sunt nascuti din nou.Pana la urma ce vrem sa aparam sau sa construim , o religie sau alta?Vai noua.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s