Profetia – un drog al tuturor generatiilor (3)

Standard

In episodul trecut incepusem sa scriu despre scopul profetiei. Spuneam ca daca viitorul exista atunci rolul, obiectivul proorociei este de a ne anunta exact cum se va derula istoria omenirii in continuare fara a avea nici un drept la replica, fara a avea posibilitatea de a schimba ceva in istoricitatea umana. In fata unei astfel de perspective consider ca pesimismul si nihilismul sunt cele mai indreptatite abordari, intrucat doar prin aceste doua arme mai pot avea o reactie la predestinare si profetie. Adica, decat sa stau si sa astept cu frica si deznadejde derularea evenimentelor mai bine intervin prin suicid sau prin atentate sinucigase.

Dar daca viitorul nu exista? Daca viitorul este doar o proiectie a persoanelor vii? In acest sens profetia ar incepe sa aiba un alt rol si obiectiv; unul cu valori katafatice. Nu ar mai fi ca in cazul viitorului predestinat unde deja putem sa cunoaste dinainte tot ceea ce va urma sa vina fara a putea interveni in mod concret in schimbarea evenimentelor. Ea dimpotriva ar naste in mine/ noi un sentiment de speranta, de optimism, de lupta, de dorinte pozitive.

Amendamentul care mi se poate aduce la perspectiva ca nu exista viitor ar fi legat de unul dintre atributele divinitatii atoatestiutor. Cred ca ar trebui sa analizam putin in mai de aproape aceast amendament si sa vedem in ce fel afecteaza atotstiinta dumnezeirii inexistenta viitorului.

Cand vorbim despre atributele lui Dumnezeu de cele mai multe ori o facem in comparatie cu noi. Astfel, daca noi suntem muritori (daca intr-adevar suntem!) spunem despre El ca este imortal, daca noi suntem limitati in cunostere afirmam ca El este atotstiutor, daca noi suntem limitati de timp si in timp despre El sustinem ca este atemporal, in afara timpului, ca poate vedea trecutul, prezentul si viitorul fara nici o problema. Nu intentionez a trata atributele dumnezeirii, ci doar a ma lega putin de relatia dintre viitor si cunoastere. Daca Divinitatea este prea-potenta (nu prea imi place latinescul omnipotent sau cuvantul atotputernic, deoarece sunt termeni inchisi) atunci este chiar atat de important sa cunoasca viitorul? Daca Dumnezeu cunoaste viitorul atunci cine a creat acest viitor? Daca El este ziditorul viitorului atunci avem cateva implicatii: a) impotenta dumnezeirii in a controla ceea ce a creat, motiv pentru care in mod intentionat a faurit toata istoria ca nimeni sa nu poata sa iasa din joc in mod liber si deliberat; b) nu mai are rost sa fie numit Atoatecunoscatorul, decat simplu cunoscatorul, deoarece El nu poate cunoaste nimic in afara lucrurilor, obiectelor, ideilor carora le-a adus in existenta; c) Fricosul, fiindca predestinarea si controlarea tuturor lucrurilor arata teama din spatele actelor; d) Dictatorul, pentru ca imi impune ce rol sa joc in piesa lui tragico-comica; e) lista poate continua la infinit. In concluzie, viitorul in forma in care noi il cugetam ar da apa la moara tuturor celor care… din dorinta de a fi Gica contra lupta impotriva Divinitatii, dandu-si numele de ateos (fara zeu).

Dar daca viitorul nu exista, ci este o proiectie a persoanelor, fiintelor vii in ce mod ar afecta preastiinta lui Dumnezeu?

Anunțuri

2 gânduri despre “Profetia – un drog al tuturor generatiilor (3)

  1. Înțeleg că mai ai articole în serie dar încerc să anticipez o idee în cazul în care ai fi ajuns în zona ei: poate fi văzută profeția ca o metodă de educare?

    Să mă explic: pentru oamenii care nu înghit ușor expunerile logice, teologia savantă, studiul personal, profeția ar fi mijlocul prin care informația despre ceea ce S-AR ÎNTÂMPLA DACĂ ei păstrează direcția de mers sau starea lor la un moment dat, ajunge la ei în mod eficient. Dumnezeu ar apela la ea deci numai în situații sau cazuri speciale sau de urgență.
    În felul ăsta liberul arbitru și predestinarea ar găsi mai mult teren comun.

    • Sam vreau sa’ti multumesc pentru comentariu. Eu inca nu am ajuns atat de departe ca si tine. Inca nu am ajuns sa discut despre obiectivele si manifestarile profetiei, insa categoric unul dintre scopurile profetiei este si cel educational, dar nu se limiteaza doar la atat. Sper ca atunci cand voi ajunge sa scriu despre obiectivele si manifestarile proorociei sa discutam mai mult pe aceasta tema.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s