Profetia – un drog al tuturor generatiilor (2)

Standard

In Biserica pe langa lucrurile bune  de care ai parte – cultura, educatie, spiritualitate -, intalnesti si multa prostie. De cele mai multe ori aceasta se manifesta la persoanele care incearca sa para mai mult decat sunt din punct de vedere intelectual si informational. Imi amintesc ca in adolescenta am ascultat un vorbitor care incerca sa ne convinga ca in rugaciunea Domneasca, in original, nu ar fi fost cuvantul ispita, dupa cum apare in traducerea romaneasca, ci incercare. Cu alte cuvinte, Domnul Isus ar fi spus „si nu ne duce pe noi in incercare” in loc de „si nu ne duce pe noi in ispita”. Peste ani cand am analizat acest text am vazut cat de mult s-a inselat sarmanul nostru vorbitor din lipsa de cunostinta – gramatica, greaca, exegeza – si nicidecum din rea vointa.

Tot felul de teorii am auzit si despre perechile de cuvinte curvie-preacurvie sau profetie-proorocie. Intrucat subiectul nostru este focalizat pe profetie vreau sa fac unele mici comentarii legat de faptul ca in opinia unora exista vreo diferenta intre profetie si proorocie. In realitate se poate vorbi de o distinctie etimologica intre cele doua: una este de provenienta franceza, iar cealalta slavona, dar nicidecum nu se poate vorbi despre o diferenta a sensului. Apropo, limba romana mai are un cuvant care este sinonim cu acestea doua si care provine din limba latina – oracol. In concluzie, oracolul, profetia si proorocia sunt sinonime.

1. Scopul profetiei

Pentru a putea interpreta cat mai corect o profetie/ oracol trebui avut in vedere cateva aspecte: scopul, sursa, mesajul si mesagerul. Pe parcursul acestui serial doresc a dezvolta fiecare aspect in parte, insa azi ma voi limita doar la scop.

De obicei, lumea nu se prea ocupa de scopul, rolul, obiectivul profetiei atunci cand incearca sa o descifreze sau sa o interpreteze. Din acest motiv de foarte multe ori rateaza adevarul sau esenta profetiei. Dar de ce este oare atat de important scopul/ obiectivul oracolului? M-ar putea ajuta sa descopar ceva anume daca detin telosul profetiei? Iata doar cateva intrebari la care ar trebui sa raspundem, daca vrem sa vedem in ce fel imi poate influenta scopul oracolului interpretarea mea.

De exemplu, oare care este scopul profetiilor lui Nostradamus sau a babei Vanga? La prima vedere am spune ca scopul sau rolul acestor profetii ar fi sa ne anunte ce se va intampla in decursul istoriei. Dar oare chiar exista viitor? Si daca viitorul nu exista? Si daca viitorul este doar o proiectie sau o dorinta a unei fiinte, persoane (oricine ar fi ea)? Iata intrebari care se nasc atunci cand te apropii de un oracol. Si totusi, in cele din urma am nevoie de un raspuns.

Sa presupunem ca viitorul exista. In aceast caz totul este predestinat, iar eu/ noi nu mai pot/ putem schimba nimic. In concluzie, rolul sau obiectivul profetiei este de a ne spune ce se va intampla in decursul istoriei si nimic mai mult.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s