Profetia – un drog al tuturor generatiilor (1)

Standard

De cele mai multe ori colegii mei de facultate isi incepeau referatele cu un capitol introductiv in care cautau sa defineasca termenii sau conceptele principale despre care urmau sa scrie. In primul an de studiu aveam impresia ca foloseau acest capitol cu scopul de a umple cele 10 pagini cat mai usor. Azi nu mai vad atat de… rigid acest model. Dimpotriva, il consider chiar benefic. Mi se pare normal ca sa folosim acelasi limbaj si sa facem referire la aceeasi tema. Insa, de aceasta data, permiteti-mi sa nu incep cu definitia profetiei. Oricat de mult as incerca sa o definesc realizez ca, la ora aceasta, sunt incapabil sa spun exact ceea ce este.

Pentru unii profetia este enuntarea sau afirmarea unor adevaruri care vor avea loc in viitor. Oare doar atata sa semnifice sau sa exprime ea? Pentru altii sunt glume proaste spuse de niste oameni naivi catre alti naivi. Daca profetia ar fi o gluma proasta atunci nu ar mai trebui sa ne facem griji sau probleme cu ea, dar realitatea ne spune cu totul si cu totul altceva. Fiecare dintre noi cand aude cuvantul magic – profetie, oracol – ciuleste urechile si tace. Un fior rece ii trece pe sira spinari si nu stie exact ce ar trebui sa faca: a crede sau a nu crede, aceasta este problema.

Metodologic voi merge invers. Nu voi incepe de la definirea conceptului profetie, ci voi porni de la mesaj, mesager, sursa si rol/ scop sperand ca la finalul articolului sa putem ajunge la o definitie cat de cat acceptabila.

Reclame

3 gânduri despre “Profetia – un drog al tuturor generatiilor (1)

  1. Şi totuşi aţi definit-o… oarecum. Care ar fi – în viziunea dumneavoastră – similitudinile existente între profeţie şi drog?(…doar dacă nu aduce prejudicii demersului metodologic.:) ) Vă mulţumesc.

    • 🙂 In timpul facultatii pentru o astfel de afirmatie/ cerere, care in realitate pare a fi/ este o capcana, ai fi primit un zambet larg din partea unui profesor american. Din partea unui profesor roman o surpriza (nu-ti spun ca sa nu-ti stric pofta de mancare :d).
      Intr-o oarecare masura poti sa spui ca am definit profetia ca drog, dar asta numai din perpectiva functionala. Adica, dupa cum lumea se hraneste cu drogurile cu scopul de a trai anumite stari psihice si fizice, tot astfel lumea umbla dupa profetii – indiferent de natura lor – pentru a trai anumite stari psihice si fizice. Daca profetiile nu ar fi ca un drog, ele – intr-o lume seculara ca a noastra – ar fi trebui sa fie lasate in pace, insa, dimpotriva, ele sunt reactualizate, reanalizate, reinterpretate. Parca fara aceste profetii din trecut sau din prezent nu am putea avea o viata linistita.
      Cat priveste profetia din perspectiva ontica ea inca nu este definita :D. UPS!

  2. Am savurat indelung bucuria de a primi nu unul, ci trei(!) zambete largi. Cat despre raspuns… inca il mai astept cu interes si cu muuulta rabdare.:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s