Profetia – un drog al tuturor generatiilor

Standard

In ultima vreme am citit si am ascultat tot felul de interpretari pe diferite profetii. Acum cateva luni colegii la munca, dupa ce au vizionat un film cu asa zisele profetii maiase, au inceput sa vorbeasca despre sfarsitul lumii din 2012. Mai nou, unii au inceput sa vorbeasca despre baba Vanga (pentru cititorii de limba engleza si/ sau spaniola aveti aici mai multe din profetiile ei) si despre Nostradamus ca vorbind despre al treilea razboi mondial pe data de 10/11 noiembrie, cu alte cuvinte fix peste 5/6 zile. Asa o fi oare?! Vom trai si vom vedea! Insa ceea ce ma frapeaza cel mai tare in ultima vreme este faptul ca peste noapte toata lumea a devenit experta in profetii. Mai mult, ca toti suntem cunoscatori al limbajului profetic biblic si detinem adevarul despre ceea ce spune Scriptura (periodic aud de la unul sau altul expresia „scrie in Biblie”, chiar daca ceea ce spun ei nu apare in nici un paragraf din Sf. Scriptura), ca toti suntem experti in cultura maiasa, ca toti suntem experti in Nostradamus, ca toti suntem experti in futurologie.

Nu ma consider un expert in nimic din ceea ce am enuntat mai sus. Nu am auzit pana recent niciodata de baba Vanga, nu ma pot lauda ca cunosc profetiile medicului francez din sec. al XVI-lea sau ca am luat contactul cu cultura maiasa, dar cu toate acestea ma intreb cum de reusim sa fim atat de siguri de lucruri care sunt atat de relative? Cum putem face afirmatii cand nu avem nici cea mai mica baza informationala despre ceea ce vorbim? Cred ca ceea ce ne lipseste in primul rand este bunul simt, in al doilea rand informatia, in al treilea rand dorinta sau vointa de a invata cum se interpreteaza un text, un discurs, o profetie etc. Ne face o deosebita placere sa fim diletanti, sa vorbim subiecte la moda, chiar daca maine se va demonstra ca tot ceea ce am spus a fost o dezinformatie (sa nu spun minciuna).

De mult timp ma tot gandesc daca sa scriu sau nu un articol despre profetie si interpretarea ei. Nici macar acuma nu sunt foarte convins daca ar trebui sa continui sau sa ma opresc aici. Nu promit ca voi duce pana la capat ceea ce am inceput acuma, insa totusi ma gandesc ca poate ma ajutati putin cu privire la unele intrebari. Ce este o profetie? Implinirea unei profetii semnifica ca profetul este autentic? Ne-implinirea unei profetii poate incrimina pe mesager? Iata numai o parte din intrebarile la care inca nu pot spune ca am un raspuns foarte clar, de aceea doresc ca in lunile urmatoare sa tratez fiecare intrebare in parte.

Nota: doresc ca toti cei care intervin cu comentarii sa vina cu argumente viabile, nu voiesc sa ne pierdem timpul cu lucruri devotionale sau pur emotionale. Mai am inca o doleanta, fiecare reactie sa fie la idee si nu la persoane. Persoana care va ataca alta persoana va fi trata dupa proverbul: vorbeste nebunului dupa nebunia lui ca sa nu se creada singur intelept. Multumesc pentru intelegere!

Reclame

4 gânduri despre “Profetia – un drog al tuturor generatiilor

 1. Profetia, fie ca plimba ursul prin biserica sau pleaca dintr-o optiune intelctuala atunci cind se doreste studiata, pentru mine, reprezinta o parere vagaboanda fara nici un mijloc vizibil de intretinere. Este arta si practica de a vinde credibilitatea cuiva cu livrare ulterioara. O definitie care face ca profetia sa se piarda sub o faima detestabila. Iata un raspuns pentru cunoscatorii care nu isi explica.

 2. Pingback: Profetia – un drog al tuturor generatiilor | Bisericata.com

 3. Inainte de a scrie articole pe tematica profetiei iti recomand sa te documentezi studiind carti scrise de cei care traiesc si practica acest dar al profetiei intr-o relatie intima cu Dumnezeu ex.Cindy Jacobs”Vocea lui Dumnezeu”

  • Interesanta sugetia ta. Poate ca am sa citesc cartea! Insa… daca as merge dupa sugestia ta atunci cred ca ar trebui sa ma indepartez cat mai mult de Vechiul Testament, mai ales de cartile profetice, deoarece nu am stat de vorba cu nici unul care are acesta manifestare a DUHULUI. Dragul meu, eu fac o distinctie clara intre interpretare si manifestarea harica a Duhului. Cel care profeteste nu inseamna neaparat ca este si un bun interpret al profetiilor sau ca el insusi intelege ceea ce profeteste. Cel mai bun exemplu este insusi profetul Daniel, care a cautat cu tot dinadinsul sa inteleaga profetiile care le-a primit. Si… cu toate acestea nu a inteles tot despre ceea ce a vorbit.
   Esti sigur ca autorul pe care mi-l sugerezi poate sa-mi raspunda la urmatoarea intrebare: cand o traducere devine profetie? Ups. Cred ca la asa ceva nu te-ai gandit niciodata. Sau alta intrebare: de ce apostolul Ioan sustine ca afirmatia marelui preot este o profetie? S-a manifestat cumva aici darul profetic prin marele preot, iar acesta nici macar nu si-a dat seama? Iata doar cateva intrebari care isi revendica dreptul la un raspuns. Sunt foarte sigur ca un om prin care Duhul se manifesta prin mesaje profetice nu intotdeauna este in masura sa raspunda la intrebarile care inevitabil apar.
   Nu intentionez sa fiu ironic cu tine, insa mi se pare ca totusi ai indraznit sa faci unele sugestii inainte sa vezi in ce directie ma indrept. Te-ai pripit in concluzii, iar acest lucru este un minus al tau. Mai mult, as putea spune ca interpretarea ta cu privire la intentiile mele sunt chiar eronate. Pe mine nu ma intereseaza modalitatea prin care Duhul vorbeste unui subiect, ci pe mine ma intereseaza cu totul altceva: interpretarea profetiilor, rolul si scopul lor, relatia dintre profetie-implinire-profet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s