Episodul 21

Standard

Atunci cand scrii amintiri ramai uimit cum ele navalesc in mintea ta, de parca in acel moment le traiesti pentru prima data. Uneori nici nu stii cu ce ar fi mai bine sa incepi sau ordinea in care sa le prezinti. De aceea, am decis ca evenimentul intalnirii dintre conducerea facultatii si grupa noastra sa-l prezint in mai multe episoade. Nu vreau sa pierd nici un detaliu care mie mi se pare important ori sa plictisesc cititorul cu un articol foarte lung. Uneori, textele scurte sunt mai apreciate decat cele lungi, chiar daca sunt mai saracacioase in informatie.

Nici o intrunire serioasa nu se face fara mici pregatiri, chiar daca unii dintre noi ne bazam pe inspiratia momentului :). Unul dintre colegii mei s-a gandit sa inregistreze conversatia dintre grupa si conducere. (Acest element este foarte important in economia intruniri.) Zis si facut. Inainte de a merge la dezbatere a cautat prin campus un reportofon si o caseta. In final, colegul meu reuseste sa-si implineasca visul si se prezinta la „sedinta” gata inarmat de lupta. Nu sa vorbeasca, ci sa acumuleze informatia necesara :).

Despre acest plan, am stiu doar cativa colegi (vreo 5-6). Cu cat este mai redus numarul cunoscatorilor cu atat un plan poate sa aiba sorti de izbanda. Oarecum, noi jucam rolul de protectoare in timpul intalnirii, ca nimeni sa nu banuiasca ceea face. Astfel ca modul in care ne-am asezat in banci a fost unul strategic. Fiecare dintre noi si-a ales un loc prin care sa nu atraga atentie conducerii. Locul meu era spre interior, langa culoarul care se forma intre cele doua siruri de banci. In fiecare banca stateam cate trei studenti. Cel care inregistra, ca sa nu poata fi vazut, s-a asezat in coltul opus pozitiei mele (daca era langa perete sau langa geam, asta nu am sa o dezvalui; n-am sa dau posibilitatea nimanui dintre cei care au fost la intrunire sa-l indentifice. Sic!). In acest mod, era imposibil sa vezi ce manevre ar face. Mai mult, distanta dintre banca noastra si cea din spatele nostru, de aceasta data, a fost putin mai redusa; o alta masura de protectie.

Seful de an, insusi, a venit cu lectiile facute. Sa nu uitam ca el este cel care cheam multimea si conducerea. Nu stiu cat de lucid a fost in timpul acestor evenimente, insa mie mi s-a parut ca era prea mult implicat emotional, iar acest lucru a facut sa nu fie foarte atent la discutie pe fond. Vreau sa nu uitam un detaliu, rectorul este psiholog de profesie. Am punctat acest, mic detaliu, deoarece experienta lui, acumulata in ani si ani de munca cu oamenii, l-a ajutat sa preia el haturile intalnirii. Cu alte cuvinte, adversaul (impropriu spus) sefului de an, chiar daca nu era pregatit pentru aceasta intrunire (s-a vazut inca din primele momente), avea unele atuuri: experienta de viata, faptul ca era psiholog, capacitatea retorica si oratorica de a duce audienta unde doreste el, inteligenta si nu in ultimul rand functia. Si sa nu uitam, ca mai era insotit de inca doua persoane din conducere, care ii puteau oferi momente de respiro si de analiza a evenimentului, pentru a contraatac dupa aceea dur si distrugator. In fata unui astfel de adeversar trebuia sa vii foarte bine pregatit cu argumente forte, nu cu opinii sau pareri. Nu cu sugestii alterantive, ne gandite foarte atent din punct de vedere a implicatiilor. Nu te poti comporta ca un naiv, pornind de la principiu ca daca eroul David l-a invins pe uriasul Goliat si tu poti face asta. S-a dus perioada eroilor! Azi, daca nu esti inteligent, daca nu stii sa-ti pregatesti un discurs aproape fara cusur, esti un pierzator inca inainte de a incepe lupta.

Un gând despre “Episodul 21

  1. Pingback: Amintirile unui student: Epoca fără eroi « România Evanghelică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s