Fraier sau idiot?!

Standard

Dostoievski are o carte intitulata „Idiotul”. In aceasta carte personajul principal, datorita comportamentului lui in viata de zi cu zi si in raport cu ceilalti oameni era considerat idiot. In realitate, el era constient de tot ceea ce se intampla in jurul lui, de faptul ca toti cei pe care ii ajuta profitau de el. Cu toate acestea, el continua sa se manifeste in conformitate cu propria lui conceptie despre viata.

Saptamaniile care s-au scurs de la inceputul anului m-au adus in situatia de a sta pe ganduri asupra acestei idei al lui Dostoievski. In unele discutii pe care le-am avut in acest interval cu unii evanghelici, aceasta idee s-a accentuat si mai mult. As putea spune, chiar a devenit o obsesie. Toata povestea a pornit de la faptul ca eu sustineam ca intr-o comunitatea – mai restransa, i.e munca, sau mai larga, i.e. biserica – actul volitiv de intr-ajutorare trebuie sa se manifeste fara prea multe intrebari, fie ca ceilalti sunt deacord sau nu cu ceea ce eu intreprind. Cineva mi-a spus ca daca ar face asa atunci ar fi luat de fraier de toti cei din jur. Mai mult, chiar toata lumea ar profita de el. Imi relatase un eveniment de la locul sau de munca unde in anumite ocazii cand a facut asemenea gesturi de caritate colegii chiar au abuzau de el, motiv pentru care el a luat decizia sa faca doar ceea ce seful/sefii lui spune/n.

Diametral opus cu interslocutorul meu, „Idiotul” lui Dostoievski a dorit sa puna in practica aceasta idee. A cautat sa-i ajute pe toti indiferent de ce gandeau sau spuneau ei despre el, fara a considera ca este un fraier. Dimpotriva, as putea afirma ca el o considera ca o datorie.

Intrebarea mea, ca ucenic al lui Cristos, este: „Cum ar trebui sa gandesc actul volitiv de ajutorare? Din perspectiva idiotului lui Dostoievski sau din perspectiva lumii in care traiesc?” Oarecum, pentru fiecare dintre ele as avea argumente in calitate de crestin prost-modernist care incetul cu incetul intru in laicizism (Europa de vest deja se afla in aceata etapa istorica :D). Pentru ideea de „fraier” as putea argumenta ca sunt un om liber, ca nu sunt sclavul nimanui, nici acasa, nici la munca, nici la biserica, nici in societate. Pentru ideea de „idiot” as putea venit cu invatatura cristica.

Si totusi, cum pot sa raman „idiotul” lui Cristos, dar sa nu ma consider „fraierul” societatii in care convietuiesc?

Reclame

4 gânduri despre “Fraier sau idiot?!

  1. Eu sunt un optimist in privinta asta. Daca ce faci vine din incredintare nu numai ca nu este pacat dar este medicament atat pentru tine cat si pentru „beneficiari”. FRaier este sinonim cu FRicos. Ti-e frica ca rezultatul nu vine al timp sau nu vine de loc si te scufunzi inainte de a face al doilea pas pe apa

    • Sam, iti multumesc pentru comentariu. Mi-a placut relatia pe care ai creato intre „fraier” si „fricos”. Pana azi nu m-am gandit la asta, insa ai dreptate ca unul care se considera ca este fraier in realitate demonstraza teama care este in interiorul lui.

  2. Suntem profund modelati de mediul cultural si de valorile lumii in care traim. Tocmai discutam la studiu biblic in biserica despre impactul pe care presiunea culturala a societatii noastre afecteaza, de exemplu, felul in care interactionam unii cu altii la iesirea de la biserica; gesturi normale cu cativa ani in urma, o imbratisare, un sarut pe obraz, sunt prohibite astazi pentru ca cei din jur „sa nu interpreteze”. La fel este si cu actul volitiv de a ajuta, dar sunt convins ca mai putem sa gasim si alte exemple.
    Trebuie sa punem in balanta adevaratele castiguri/pierderi. E mai pretios un gest cu valoare eterna in Christos ( de pilda sa dai un pahar cu apa celui insetat ) decat reputatia noastra efemera, sau nu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s