Oare chiar exista prezumtia de nevinovatie?

Standard

„Prezumtia de nevinovatie” este una din expresiile pe care am ajuns sa le aud in ultima vreme din ce in ce mai des. Dar cat de adevarata poate fii aceasta expresie in clipa in care autoritatiile statului fac tot posibilul sa incalce acest principiu.

Bunaoara, ieri ma gandisem sa merg si eu la votare la o sectie speciala (aici doar asa ceva exista), insa pentru a vota trebuia sa complectez o foaie prin care fac o declaratie pe propria raspundere ca nu am mai votat :). Prima intrebare care mi-a venit in mine a fost: daca lege spune ca votarea multipla este o infractiune si se pedepseste in conformitate cu normele penale, de ce mai sunt eu obligat sa fac o declaratie? Care este rolul acelei declaratii? Daca ea este doar pentru a ma constientiza de o posibila infractiune atunci sa mi se spuna. Dar daca rolul ei, dimpotriva este altul, si anume acela de a ma acuza – direct sau indirect – atunci sunt impotriva unei astfel de declaratii.

Prin faptul ca dau o astfel de declaratie eu insumi sustin ideea, sau mai bine spus afirm despre mine, ca sunt un farsior, un mincinos, un trisor, un hot. Si pentru ca nu pot sa ma stapanesc singur am nevoie de o declaratie prin care sa ma abtin. Dar daca eu nu ma consider un hot, un farsior de ce sa nu fiu crezut pe cuvant? De ce sa mai fiu obligat sa fac o declaratie a care valoare este oricum minora, chiar nesemnificativa in situatia in care proba principala este semnatura mea? Unde este prezumtia de nevinovatie? De ce nu pot fi considerat un cetatean onest inainte de a se demonstra contrariul?

In opinia mea, aceasta declaratie pe care mi se cere sa o fac inainte de a vota mi se pare o insulta din partea asa ziselor autoritati statale. Prefer sa nu fiu un bun cetatean decat sa accept o astfel de injosire din partea celor pe care ar trebui sa-i votez. De ce nu au ales mai multe forme de vot, printre care si votul electronic, asa cum a facut-o si o alta tara din UE? Sau le este frica ca prin votul electronic nu se poate frauda nici o alegere?! Sau ca presedintele sectiei de votare nu mai poate sa-mi insulfe (sa-mi intinda fara sa ma intrebe daca vreau sa votez) ca trebuie sa particip si la un referendum la care nu doresc sa particip (nu este ciudat faptul ca liderii opozitiei nu au votat la referendum, iar membrii partidelor pe care le conduc au votat?! – e doar o simpla intrebare retrorica)? Ori de ce nu au facut ca si autoritatiile locale, unde locuiesc? Ele imi trimit o scrisoare prin care ma intreaba daca doresc sa particip la alegeri, ca sa pot fi si eu inscris pe liste in cazul in care am ales sa-mi exercit acest drept. Am uitat aceste scrisori costa mult! De parca acele declaratii nu costa nimic!

 

Adaugare 29 nov. 2009

O posibila replica la ceea ce am scris mai sus ar fi: „Autoritatiile au decis asta pentru a preveni unele posibile iregularitati”. Daca tot sunt atat de vigilente si vor sa previna posibile iregularitatii de ce nu ii inchide pe judecatori inainte de a-si intra in functie pentru vreo 3-5 ani, ca sa preintampine posibile decizii false; sau de ce nu pe viitorii ministri pentru posibile fraude. Ori le place sa fie prevenitori numai cu omul platitor de impozite nu si cu cel care face tot posibilul sa insele statul, pe motiv ca el face parte din categoria autoritatiilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s