Cain – mon, poli sau ateist?! (3)

Standard

Intre cele doua dialoguri dintre Dumnezeu si Cain, regasim un alt dialog sau mai bine spus raspunsul lui Cain la intrebarile lui Dumnezeu. Versetul 4:8 eu l-as numi raspunsul lui Cain, deoarece actiunea lui este strans legata de afirmatiile Divinitatii din v. 7 „dar daca nu faci ce este bine, pacatul pandeste la usa, dorinta lui este sa te domine, dar tu sa-l stapanesti”. Desi este anuntat ca mania care l-a cuprins incepe sa creeze planuri, planuri ce duc spre obsesie, Cain ignora avertizarea divina fapt care va conduce spre primul asasinat.

In ciuda raspunsului pe care il primeste din partea lui Cain, Dumnezeu cauta o noua intrevedere cu el. Partea interesanta a naratiunii consta in faptul ca Divinitatea nu incepe dialogul cu acuzatii, ci cu o intrebare prin care inca ii mai acorda o sansa.

„Unde este fratele tau, Abel?” nu are ca scop sa-l ancheteze pe inculpat. Rolul acestei intrebari este de al ajuta pe protagonist sa invete sa-si recunoasca vina. Recunoasterea culpabilitatii semnifica primul pas impotriva pacatului care intentiona sa-l domine, sa-l stapaneasca. Drama naratiunii incepe cu replica primului criminal din istoria omenirii „Nu stiu!”. Jocul in care Cain incearca sa intre este cel al ignorantei, al naivitatii, al auto-inselarii sperand ca prin acest raspuns sa se poata ascunde in primul rand de el si doar dupa aceea de Divinitate in sine. Ca sa intareasca si mai mult primul raspuns el continua „Sunt eu pazitorul fratelui meu?!” Aceasta intrebare retorica, ascunde in sine si auto-acuzatia, iar pe de alta parte, are ca scop schimbarea subiectului, tematica discutiei – crima. Intr-o lume in care doar 4-5 oameni erau pe pamant la ce ar fi fost nevoie de o garda de corp? Intr-o societate in care toata lumea traia in pace care ar fi fost scopul, rolul unui politist?

Ironia consta in faptul ca Divinitatea nu intra in jocul propus de Cain – schimbarea subiectului „protectia”. Adesea noi, fara sa ne dam seama, suntem indepartati de la subiectul principal printr-o intrebare sau afirmatie secundara facuta de celalalt sau de catre noi, pe cand Dumnezeirea, dimpotriva, nu este atrasa, nu se lasa prinsa in mrejele unei idei. Si in acest caz, ca in multe altele, Dumnezeu ignora afirmatia interlocutorului si contina cu tematica propusa „Ce ai facut?” Scopul acestei intrebari este de a scoate la suprafata ceea ce Cain crezuse ca reusise sa faca in ascuns. De aceasta data Divinitatea nu mai asteapta nici o replica. Dimpotriva, raspunsul tot Ea il ofera – asculta.

In calitate de judecator, ne-am fi asteptat ca Dumnezeu sa-l pedepseasca pe Cain. Insa pedeapsa se pare ca vine din partea pamantului. Sa nu uitam ca primul nascut al lui Adam era agricultor, de aici si autorul creaza o legatura stransa intre cel care il pedepseste – pamantul – si ocupatia lui de baza – agricultura. Pedeapsa oferita de pamant este pe doua planuri: a) agricultura si b) locatie.

In fata sentintei, Cain refuza sa-si recunoasca vina si neputinta in fata maniei care l-a indemnat spre pacat, accentuand si mai mult drama vietii lui prin reiterarea acuzatiei impotriva lui Dumnezeu. In v.14, asasinul afirma pentru a doua oara ca toata vina o poarta Divinitatea. Prima data a fost atunci cand Dumnezeu a privit cu placere doar la jertfa lui Abel, fapt ce a dus la moartea acestuia, iar a doua oara atunci cand el – Cain – a primit sentinta pentru crima savarsita – un pribeag si un truditor al pamantului.

In toata drama lui Cain este demn de remarcat faptul ca pe el nu-l intereseaza in nici un fel relatia om-Dumnezeu. Singurul lucru care-l intereseaza este propria lui PERSOANA. Indiferent ce fac: EU trebuie sa fiu vazut, perceput in mod pozitiv; EU trebuie sa fiu inteles; MIE trebuie sa mi se aloce circumstante atenuante; EU trebuie sa beneficiez de compasiunea tuturor, deoarece in realitate EU sunt victima si nu ceilalti.

Reclame

3 gânduri despre “Cain – mon, poli sau ateist?! (3)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s