Ce spun eu despre Dumnezeu

Standard

Citeam saptamana aceasta Ce spune Dumnezeu despre Sine. M-a surprins faptul ca autorul articolului a facut 2 lucruri distincte: 1) a expus o exegeza a textului ebraic in limba engleza (care nu stiu daca este de prea mult folos pentru omul de rand) si 2) in loc sa accentueze pe prima parte a textului din Exod 34:6ff sau sa creeze un echilibru intre „bunatatea si dreptatea Divina” se focalizeaza mai mult pe partea secunda – consecintele pacatului sau manifestarea dreptatii Divine. Am impresia ca autorul a dorit mai degraba sa-si demonstreze vinovatia lui si consecintele, repercursiunile acestei vinovatii in viata familiei lui.

Azi nu voi face o exegeza sau un comentariu a mini-marturisirii din Ex. 34:6ff, ci voi fugi spre alt text, care cred ca este cel mai sugestiv pentru ceea ce vreau a scrie – Plangeri 3.

Varianta care apare in NTR suna astfel: Îmi amintesc de durerea şi de rătăcirea mea, de amărăciune şi de pelin. 20 Sufletul meu îşi aduce aminte mereu de ele şi se întristează în mine. 21 Dar iată ce-mi vine în minte şi ce mă face să mai nădăjduiesc: 22 „Îndurările Domnului nu s-au sfârşit, mila Lui nu este la capăt. 23 Ele se înnoiesc în fiecare dimineaţă; mare este credincioşia Ta!“

(Nota: comparativ cu cel care a facut corectarile la aceasta traducere eu am o alta opinie: hesed nu l-as traduce cu indurare, chiar daca in textul siriac asa apare, deoarece aici avem de a face cu o formula liturgica – Ex. 34:6-7. Mai mult, termenul hesed si nu hen ii corespunde in NT lui haris – har. Iar daca harul se limiteaza la indurarea lui Dumnezeu si nicidecum nu se refera la o constanta – dragostea Lui loiala – atunci harul/hesed-ul poate fi in continua modificare, deoarece indurarea poate fi un element conditionat. Pe de alta parte, consider ca in textul ebraic avem de a face cu pluralul de manifestare si nu cu altceva. Astfel, nu puteam vorbi despre indurarile, bunatatiile, milele lui Dumnezeu ca si cum ar fi mai multe, ci despre manifestarea indurarii, bunatatii, milei, dragostei, dreptatii, mainei. Oarecum, cel care corecteaza este partial de acord cu mine prin faptul ca termenul mila este la singular si nu la plural cum este in ebraica. In concluzie, eu propun o mica modificare a v.21: Dragostea/Harul Domnului nu s-a sfarsit, Indurarea Lui nu este la capat.)

Am ales acest pasaj deoarece este unul dintre cele mai sugestive in ceea ce priveste titlul articolului meu. Marturia de autor in Plangeri 3 este incadrata de ideea de pedeapsa, suferinta, pacat si razvratire.

Chiar daca  el sustine in prima parte ca Dumnezeu este Cel Care l-a calauzit, condus prin intuneric, Cel Care zi si noapte Isi intoarce mana impotriva lui, Cel Care l-a incatusat, Cel Care l-a facut tinta sagetilor Divine, Cel Care-i respinge sau ii ignora rugaciunile, Cel Care-l face sa sufere, in partea secunda recunoaste ca toate aceste lucruri vin din cauza razvratiriilor lui.

Realizarea acestui fapt il face sa faca o marturisire unica in forma ei. In loc sa dispere din cauza suferintei, a pedepsei si a refuzului Divinitatii el afirma: Dar iata ce-mi vine in minte si ma face sa mai nadajduiesc. Cu alte cuvinte, iata ce ma face sa stiu ca toate aceste lucruri se pot schimba si pot lua o alta intorsatura: Dragostea/bunatatea/indurarea/harul Domnului nu s-a sfarsit! Indurearea/mila Lui nu este la capat! Ci in fiecare dimineata ele se innoiesc. Mare este Credinciosia Lui!

Re-editare, intr-o formula personalizata, a declaratiei lui Dumnezeu despre Sine il face pe poet sa aiba o alta viziune asupra viitorului. Viziunea nu are de a face neaparat cu o solutionare a tuturor problemelor cu care el se confrunta, cat cu faptul ca Dumnezeu nu sta nepasator si El va interveni mai devreme sau mai tarziu pe baza propriilor Lui promisiuni. El nu poate fi necredincios fata de propriile Lui afrimatii. El nu poate sa ignore pe cel care-l cauta. El nu poate sa treaca cu vederea pe cel care recunoaste ca s-a razvratit impotriva Divinitatii. Si toate acestea se datoreaza: dragoste lui loiale fata de oameni, a bunatatii Lui, a indurarii Lui, a milei Lui, a credinciosiei Lui. Caracteristici care in fiecare moment, in fiecare dimineata, in fiecare zi sau seara se manifesta peste intreaga omenire. In comparatie cu omul, El nu este discriminatori in ceea ce priveste grija Lui fata de intreaga creatie, deoarece toti suntem ai Lui, intr-un final.

Reclame

2 gânduri despre “Ce spun eu despre Dumnezeu

  1. Stimate domnule Dobra,
    Imi pare bine că v-am incitat. Eu nu am nici un fel de pregătire de specialitate, dar mi se părea că pot petrece o viaţă contemplând adâncimea acestor două versete, folosind nimic mai mult decât ceea ce oricine poate găsi pe Internet. Faptul că am început (în comentarii, nu în „articol”) cu ce mă intriga pe mine mai mult sper să-mi fie iertat. De asemenea, chiar cine nu ştie engleză poate observa, dacă are aplecare, faptul că aceste versete sunt enigmatice, extrem de greu de tradus, dar fundamentale, din moment ce vorbeşte însuşi Dumnezeu. Cam asta e tot ce am urmărit, să creez apetenţa pentru un studiu care nu poate rămâne fără roade, indiferent la ce nivel de diletantism se desfăşoară. Sunt mulţi cei care pot polemiza vehement bazându-se pe o anumită versiune sau traducere, iar intenţia mea tocmai asta este, semnalarea faptului că în cuvântul Domnului sunt adâncimi uriaşe, care ne rămân ascunse dacă ne cramponăm de o anumită alcătuire de cuvinte în orice limbă, de un anumit înţeles prea bine definit, barând calea altor înţelesuri surprinzătoare şi poate chiar mai importante, uneori, decât variantele oficiale. Şi ceea ce este incorect poate fi rodnic, cel puţin aşa cred eu.
    Mulţumim pentru articol şi pentru cele care, sper, vor urma.
    Cele bune

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s