Noaptea de inviere

Standard

     E trecut de miezul noptii. De cateva minute am revenit de pe strazile orasului. In noaptea aceasta este noaptea de inviere in toata lumea occidentala. Diferenta dintre ceea ce este aici si ceea ce era in tara e foarte mare. In tara, noaptea de invierea era insotita de o procesiune. Aici procesiunile au loc o saptamana intreaga din vinerea dinaintea Floriilor pana in vinerea mare,. Fiecare oras din tara are o zi cand face procesiunea. N-as putea spune exact daca in fiecare an este aceeasi zi, deoarece nu am urmarit acest mic detaliu. Ce stiu sigur e ca procesiunea din Sevilla este intotdeuna in vinerea mare.

     In aceasta noapte linistea este cuvantul de ordine in oras. Nici tipenie de om nu vezi. Ai impresia ca orasul este pustiu. Doar lumina este cea care nu a intrat in odihna. Ea continua sa lumineze cladiri vechi de peste o suta de ani, precum si cladiri moderne. Dar cu toate acestea ai impresia ca esti in noaptea mortii, o noapte in care natura a devenit statica si rece, si nicidecum in noaptea invierii, o noapte in care totul revine la viata. Unde cuvantul de ordine sa fie forfota si veselie. Aici ai impresia ca noaptea de inviere este o sarbatoare obscura, ascunsa intre zidurile catedralelor si a bisericilor unde se savarseste liturghia pascala. Nimic, parca, nu anunta marea veste: Cristos a inviat!

     Se pare ca pentru ei mai importanta este Procesiune Durerii, unde se comemoreaza drumul lui Cristos pana la cruce si moartea Lui, decat invierea Lui, care nu este altceva decat arvuna, siguranta, speranta ca si noi vom invia odata. Ca trupurile noastre nu vor gusta vesnic moartea, ca trupurile noastre nu vor sta pentru totdeuna despartite de sufletul/duhul (in Vechiul Testament cei doi termeni sunt inter-schimbabili si sinonimici:) ) nostru.

     Desi linistea continua sa persiste in orasul nostru totusi eu incerc sa va trasmit o umbra de bucurie. Primit-o va rog! Bucurati-va, iarasi zic bucurati-va. Cristos pastele nostru a fost rastignit, iar acuma este viu. Prin moartea si invierea Lui ne-a invatat si pe noi calea prin care putem ajunge la El. Murind cu El vom si invia impreuna cu El. Inviind cu El vom sta alaturi de El. Stand alaturi de El vom fi in impartasie cu Cei cu Care si El este in impartasie continua, adica cu Tatal si cu Duhul Sfant. (Rom 6)    

 Invierea Domnului

Veniti dar sa ne bucuram, pentru ca „Cristos a inviat/ cu moartea pe moarte calcand/ si celor din morminte (din moarte – adica si noua)/ viata daruindu-le”.

     Cristos a inviat!

     Adevarat ca a inviat!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s