Nedumerire

Standard

     Cand eram mic ma intrebam de ce catolicii si reformatii maghiari tin Pastele intr-o duminica, iar ortodocsii si evanghelicii romani (sau asa numitii neo-protostenati) in alta duminica. In timp, am inteles de ce Biserica rasariteana nu doreste a celebra sarbatoarea pascala in aceeasi zi cu Biserica apuseana. Mai mult, am aflat si formula de calcul pentru datarea in fiecare an a acestei sarbatori si cum se face ca uneori exista un decalaj de aproape o luna intre cele doua parti.

     Insa cea mai mare nedumerire a mea a fost: de ce evanghelicii romani orientali tin pastele in aceeasi zi cu cei din ortodoxie, iar cei occidentali cu cei din catolicim? Care este formula de calcul folosita de catre evanghelici in datarea sarbatorii? Exista, oare, o astfel de formula de calcul?! Ori noi ii lasam pe altii sa calculeze, iar la final daca suntem in apus spunem ca cei de acolo, iar daca suntem in rasarit sarbatorim cand au fixat-o ceilalti?

     Ori cat de mult ar dori unii evanghelicii romani sa creada ca nu au relatii de nici o forma cu catolicismul sau ortodoxia (ne mai punandu-i la socoteala si pe cei care sunt impotriva pana si la relatiile pur academice), iata insa ca noi, se pare ca, nu avem nici macar formule de calcul pentru sarbatorile pe care le tinem. Daca voim a sti in ce zi sunt pastele, inaltarea si cincizecimea consultam fie un calendar catolic fie unul ortodox. Cu alte cuvinte, preluam informatia gata preparata:).

    Cristos a inviat!

    Adevarat ca a inviat!

(Maine este Sarbatoarea Pascala pentru mine, deoarece sunt in occident:).)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s