Una campaña muy personala

Standard

     Campania electorala din Spania a inceput anul acesta foarte devreme. Toata lumea se astepta ca ea sa fie o lupta politica intre primele doua partide politice (PSOE si PP). Insa, contrar asteptarilor camania este mai degraba o batalie personala intre doi lideri politici – Zapatero (cizmar 🙂 ), presedintele guvernului spaniol si secretarul general PSOE, si Rajoy , presedintele PP -, la fel cum a fost in 2004 in Romania intre Nastase si Basescu. Diferenta intre ceea ce a fost in 2004 in Romania si ceea ce este la ora aceasta in Spania consta in temele abordate. 

     Iata cateva teme abordate de cei doi lideri de partide in aceasta campanie:

1) Rajoy a propus ca in toata Spania sa existe o singura limba care sa se predea in sitemul de invatamant – limba spaniola. La ora actuala legislatia educationala permite ca fiecare regiune sa foloseasca limba sau dialectul ei in scoli. Aceasta propunere a Partidului Popular a creat nemultumiri in special in Catalunya, unde limba oficiala in toate formele de invatamant este catalana.

2) Polemica propusa de Zapatero a fost Biserica (ea este considerata, in general, una dintre institutiile care sustine Partidul Popular, chiar daca in Spania exista Partidul Socialist Crestin). In timpul conferinte in care presedintele guvernului vorbea pe aceasta tema, o doamna din sala striga:

– Sa i se interzica bisericii dreptul de a vota.

– Votul este divin, raspunde ironic secretarul general PSOE.

3) Ca replica la aceasta polemica Rajoy a vinit cu „problema emigrantiilor”. El propune ca fiecare emigrant ce doreste sa vina in Spania sa semneze un contract prin care se angajeaza ca va invata limba spaniola, ca se va integra in societate, ca va plati impozite, se va supune legilor spaniole si va munci legal. (Perspectiva propusa de el este mult diferentiata de cea propusa de guvernul Prodi.)

     Un jurnalist, ce era invitat la emisiunea Mirada critica a atacat aceasta propune pe motiv ca nu este normal sa obligi pe cineva sa semeneze un astfel de contract. El dadea ca exemplu un invetitor strain japonez care vrea sa investeasca in Spania. In clipa in care il obligi sa semeneze un astfel de contract, fiind la randu-i strain, el poate sa plece.

4) Un grup format dintre cei mai cunoscuti artisti din Spania s-au unit si au facut un video clip muzical anti-PP. Dupa aparitia pe piata a piesei au tinut o conferinta de presa prin care indirect sustineau PSOE. In replica la acest videoclip Rajoy spune: „Artistii mei sunt aceia care se scola la ora 7 dimineata pentru a munci si care isi platesc impozitele”, numindu-i in acelasi timp pe acesti artisti „milonarii socialisti”.

5) O noua polemica propusa de PP este „infractorul minor”.

6) Replica PSOE este o tema despre femei. Presedintele guvernului Spaniol a promis ca daca va castiga alegerile va crea 1milon de locuri de munca pentru femei si va face ca salarul unei femei sa fie egal cu al unui barbat daca presteaza aceeasi munca.

     Un analist politic spunea despre aceasta promisiune ca este o fantasma, deoarece guvernul nu are cum sa creeze atatea locuri de munca pentru femei in contextul in care majoritatea firmelor sunt private. Iar cat priveste salarizarea aici e problema angajatului si a angajatorului, problema in care guvernul federal nu prea are ce cauta, intrucat aici prevaleaza principiul negocierii directe.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s