Los Reys vs. Santa Clause

Standard

magii.jpg     Nu in toate tarile seara de Craciun este cea mai importanta seara din an. Exista zone, care desi sunt in spectru crestin, serbeza aceasta zi cu mai putin elna. Una din aceste regiuni este Catalunia. Aici, nu toata lumea face cadouri de Craciun. De altfel, ei nici nu au un Mos Craciun sau un Santa Clause imbracat in rosu si cu sacul in spinare. Personajul principal de Craciun se numeste Tió de Nadal („tio” = unchi) tio.jpg, care este din lemn. El nu aduce daruri.

     Daca il intrebi pe un catalun: „de ce nu faceti cadouri de Craciun?” iti va raspunde ca ei fac asta de Rey (Rei). Dar ce este cu aceasta sarbatoare? Cine sunt Los Reys/Reis? In 6 ianuarie, ziua de boboteaza in toata lumea crestina, este ziua in care in Spania se celebreaza Los Reys (Regii). De altfel, aceasta sarbatoare o umbreste cu mult atat pe cea de craciun cat si pe cea de boboteaza.

     Termenul „rege” este folosit pentru ai desemna pe magi. Se spune ca in aceasta zi Regii Magi s-au prezentat in fata pruncului Isus si i-au adus daruri. Oarecum, acesta este adevaratul motiv pentru care catalunii/spaniolii in aceasta zi ofera cadouri copiilor lor. O particularitate a acestei sarbatori este data de carurile alegorice care circula prin oras in seara de ajun. Din aceste caruri Regii Magi ofera bomboane sau caramele copiilor. Uneori din cauza aglumeratiei din jurul carurilor s-a preferat ca bomboanele/caramelele sa fie aruncate spre multime.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s